İngiltere sınırları içinde en yoğun Türk’ün yaşadığı şehir olarak bilinen Londra‘da halen 450 bin vatandaşımız bulunuyor.
Londra’da en çok türk nerede yaşıyor? Birleşik Krallık içinde 850 binden fazla Türk vatandaşının yaşadığını biliyor muydunuz?
Londra‘nın en renkli toplumunu oluşturan yarım milyona yakın Türk nüfusu gıda, bilişim, ticaret yazılım, restoran cafe işletmeciliği ile hizmet sektöründe çalışmaktadır.
Bir dönem İngiliz Futbolunun renkli simaları arasında yer alan Mesut Özil ile birlikte Oklava ve Kyseri restauranlarının sahibi Türk aşçı Selin Kiazım, modacı Lev Tanju, Erdem Moralıoğlu ve müze yöneticisi Fatoş Üztek de Londra’nın ünlü Türkleri arasında yer alıyor.
Ankara Anlaşması ile birlikte Londra’da yeni bir hayat kuran Türk vatandaşları arasında Bengi Ünsal, Billur Yapıcı, Hazal Yılmaz gibi isimlere de rastlamak mümkün.
Her birinin ayrı bir hikayesi olmasına rağmen, sık sık ünlü Anadolu kökenli restoranlarda görmeye alışık olduğumuz İstanbullu, İzmirli, Ankara ve Trabzonlu gençlerin ortak hedefi, Londra’da başarıyı yakalamak.
Bingöl ve Kaharmanmaraşlı’ların yoğun olarak restoran, döner ve kafeterya işletmeciliği yaptığı Londra’nın ünlü caddelerinde yabancılık çekmeden alışveriş yapmak da mümkün.
Enfield, Statford, Westminster, Lewisham, Lambeth, Southwark ve Londra’nın güney kesiminde kalan Croydon, Haringey, Islington ve kuzeyde Hackney‘de yoğunlaşan Türk nüfus, diğer göçmen topluluklar gibi gettolaşmanın yerine çevresiyle son derece uyumlu ilişkiler kurabiliyor.
Türkiye’nin en ünlü restoranlarının tadını aratmayacak kadar çok sayıda kebepçı ve baklavacıyı Green Lane bölgesinde bulmak mümkün. Gaziantep ve Kahramanmaraştan gelenlerin yerleştiği ve gıda sektöründe büyümeye çalıştığı merkeze sadece Türkler değil İngilizlerde ilgi gösteriyor. Green Lane caddesi üstünde bulunan dükkanlarda Türkiye’de ithal edilen çok sayıda gıda maddesini de temin edebilirsiniz.
Türklerin yoğun olarak yaşadığı Harringay bölgesi ise neredeyse Türkiye’nin özeti gibi. Türkiye’nin her bölgesinden, KKTC ile Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinden gelenlerin sık sık buluştuğu ünlü mekanlar Harringay‘da yer alıyor. Son dönemde Ankara Anlaşması‘ndan yararlananların büyük bölümü burada iş kurmaya ya da hayata tutunmaya çalışıyor.
Geçtiğimiz mayıs ayında Dünya Gazetesi okurlarına Londra Emlak piyasası hakkında çıkan haberde Türk vatandaşlarının St Johnswood ve Primrose Hill bölgelerinde konut aldığını duyurdu.
Zengin Türklerin Londra’da mahalle kapattığı haberlerini açıklık getiren Londra merkezli emlak yatırım ve yönetim danışmanlığı şirketi Allytta’nın CEO’su Neşe Alex Jenkins ““Bir grup aldı. Tabi mahalledeki tüm evleri değil. Ama birden çok diyelim… Yakın zamanda yeni bir grup bekliyoruz” sözleriyle konuyu özetledi.
Londra’da emlak satın alan zengin Türkler konusu açılmışken The Times son dönemde Türk zenginlerinin lüks semtlerde ev aldığını iddia etmişti.
Gazete haberine kaynak olarak bir emlakçılık şirketinin CEO’su olan Becky Fatem’i göstermişti. Fatem’in iddiasına göre “Genelde Orta Doğulu, Asyalı ve ABD’li yatırımcıları Londra’da görüyoruz fakat bu yıl bir ulus aşırı hareketliliğiyle diğerlerinden ayrıldı, o da Türkiye’den gelen alıcılar” sözü hafızalarda tazeliğini koruyor.
Comments