Ekonomi

Libya’dan petrol hamlesi: Dengeler değişiyor!

0

Libya’daki güvenlik sorunları nedeniyle petrol sahalarındaki üretimde ve petrol ihraç edilen limanlardaki faaliyetlerde aksaklık yaşanıyordu. Konuyla ilgili Libya’dan yeni bir hamle geldi.

Petrol fiyatları nisan ayından bu yana ilk kez varil başına 100 doların altına geriledi. Sonrasında ise bu fiyatın etrafında dalgalı seyrini sürdürdü.

PETROL FİYATLARI NEDEN GERİLİYOR?

Covid-19 salgınının yayılmasını önlemek için yeni karantinalara başlayan Çin’in yarattığı talep baskısı petrolü tekrar aşağı yönlü baskıladı. Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı ve ABD’den sonra en büyük ikinci tüketici olan ülkenin talebinin azalacağına dönük endişeler petrol fiyatlarının düşmesine katkıda bulundu.

Öte yandan Libya, aylardır kapalı olan petrol sahaları ve limanlarında yaşanan krizin sona erdiğini ve petrol ihracatının yeniden başladığını duyurdu. Bloomberg’de yer alan habere göre, Petrol Hilali bölgesinin ileri gelenleri, Ulusal Petrol Kurumunun yeni başkanı Farhat Bin Qadara, ile Bingazi kentinde ortak basın toplantısı düzenledi.

GÖREVDEN ALINMASI GERÇEKLEŞTİ

Basın toplantısında okunan ortak bildiride, “Petrolün sahalarını denetleyen komitenin başkanı ve üyeleri olarak, engelin Ulusal Petrol Kurumu Yönetim Kurulunun başındaki Mustafa Sanallah olduğunu belirtiyoruz. En önemli talebimiz Sanallah’ın görevden alınmasıydı ve gerçekleşti.” ifadeleri kullanıldı.

Libya topraklarının birliği ve petrolün tüm Libyalıların olduğu vurgulanan bildiride, Ulusal Petrol Kurumu içinBin Qadara, başkanlığında yeni bir Yönetim Kurulu oluşturulmasından memnuniyet duyulduğu belirtildi.

Bildiride, “Yeni Yönetim Kurulu Başkanımızın, petrol gelirlerinin adil dağılımı başta olmak üzere taleplerimizi yerine getireceğini taahhüt etmesinin ardından saha ve limanların açılmasına karar vererek, üretim ve ihracata izin verdiğimizi ilan ettik.” ifadelerine yer verildi.

Öte yandan Bin Qadara, “kamu güvenliği standartlarına uygun şekilde üretim düzenlemeleri yapılması talimatı verdiğini” aktardı.

NE OLMUŞTU?

Libya’da 17 Nisan’dan bu yana çeşitli bölgelerdeki güvenlik sorunları nedeniyle petrol sahalarındaki üretimde ve petrol ihraç edilen limanlardaki faaliyetlerde aksaklık yaşanıyor.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Petrol ve Gaz Bakanlığı, 19 Haziran’da yaptığı yazılı açıklamada, petrol üretiminde büyük bir düşüş yaşandığını bildirmişti.

Protestolardan dolayı petrol sahaları ve limanların kapalı kalması nedeniyle üç petrol sahasındaki günlük üretimin toplam 100 bin ila 200 bin varil ham petrole kadar düştüğü duyurulmuştu.

Libya’da milli gelirin önemli bir kısmı ham petrolden sağlanıyor. Bir “baskı unsuru” olarak kullanılan petrol üretimindeki aksaklık ülkede geçim sıkıntısına yol açıyor.

Normal şartlarda günde 1,4 milyon varil ham petrol üreten Libya, 2025’e kadar üretimini 1,6 milyon varile çıkarmayı hedefliyor.

130 DOLAR SEVİYELERİNİ GÖRMÜŞTÜ

Petrol fiyatları Rusya Ukrayna savaşının başlamasının hemen ardından martta varil başına 130 dolar seviyelerini görmüştü. Sonrasında Fed’in faiz hamlelerinin piyasaları yavaşlatacağı beklentileri ile Çin’de vakaların artması fiyatlar üzerinde baskıya neden oldu.

Haber Merkezi

Fenerbahçe’nin Dinamo Kiev mesaisi sürüyor

Previous article

Robert Lewandowski Barcelona transferi için veda etti

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

More in Ekonomi