Teknoloji

Kaç kişinin telefon numarasını ezbere biliyorsunuz? Muhtemelen çok az… Peki ama neden böyle?

0

Kaç telefon numarasını ezbere biliyorsunuz? Ebeveynleriniz numaralarını veya en iyi arkadaşınızın numarasını ezbere söyleyebilir misiniz? Acil bir durum olduğunda aramanız gerekse kaç farklı telefon numarası aklınıza gelir?

Tüketici odaklı bir internet sitesi olan WhistleOut tarafından kısa bir süre önce tamamlanan bir ankete göre, artık çok fazla telefon numarası ezberimizde değil. WhistleOut’un söylediğine göre ankete katılanların yüzde sekseni sadece birkaç numarayı ezbere biliyordu.

DİJİTAL AMNEZİ ETKİSİ OLABİLİR

Bu durumun en büyük sebebi olarak ise akıllı telefonlar görülüyor. Tüketici araştırma firması Statista’nın verilerine göre geçtiğimiz yıl Dünya çapında 1,43 milyar akıllı telefon satıldı. Mobil cihazlara bağlılığımız, önemli bilgileri aklımızda tutma yeteneğimizi azaltıyor. 2020 yılında bir Panda Security anketi bunu, teknoloji bağımlılığının bir bireyin hatırlama yeteneğini etkilediği “Dijital Amnezi (Unutkanlık)” olarak adlandırıyor.

WhistleOut anketi, yaklaşık olarak her on kişiden birinin kendi numarasını bile hatırlamadığını, yüzde 16’sının ebeveynlerinin numaralarını ezberlemediğini, yüzde 17’sinin partnerlerinin numarasını ezberlemediğini ve yüzde 49’unun kişiler listesinden sadece 2-5 telefon numarasını ezbere bildiğini gösteriyor.

DİJİTAL AMNEZİ NEDİR?

Peki araştırmada bahsedilen Dijital Amnezi nedir? Panda Security dijital amneziyi şöyle tanımlıyor: Dijital amnezi, bir şeyleri hatırlama yeteneğinizi engelleyen bir teknoloji bağımlılığının etkisidir.

Dijital amnezi’ verileri tutmak için teknolojiye giderek daha fazla bağımlı hale geldikçe beynimizin hatırlama yeteneğini hızla kaybettiği bir fenomen olarak tanımlanıyor.

Penn Üniversitesi’nin internet sitesinde ise Dijital Amnezi şöyle tanımlanmıştı: Pek çok insan artık telefon numaralarını, özel doğum günlerini veya yıldönümlerini hatırlamakla ilgilenmiyor; sonuçta, onlar sadece bir cep telefonu uzağınızda. Bu fenomen, “dijital amnezi” olarak adlandırıldı – bir dijital cihazın sizin için saklaması ve hatırlaması için güvendiğiniz bilgileri unutma deneyimi.

2020 ARAŞTIRMASI NELER SÖYLÜYORDU?

Panda’nın 2020 anketi 3000 ABD’li arasında yapılmıştı ve şu sonuçlar çıkmıştı:

  • Erkeklerin yarısından fazlası ebeveynlerinin telefon numaralarını kontrol etmek için hafızadan çeviremedi.

  • 35-44 yaş arası kişiler, eşlerinin numaralarını diğer tüm yaş gruplarından daha iyi biliyor.

  • Ebeveynlerin yüzde 82’si , acil bir durumla karşılaştıklarında çocuklarının telefon numarasını hatırlayamayacak .

  • Erkeklerin yüzde 63’ü çocuklarının telefon numarasını hafızalarından hatırlayamıyor.

  • Kadınların yüzde 37’si , çocuklarının telefon numarasını hafızasından çeviremiyor.

  • Erkeklerin yüzde 61’i ebeveynlerinin numarasını hatırlayamıyor.

  • Kadınların yüzde 39’u ebeveynlerinin telefon numarasını hatırlayamıyor.

Haber Merkezi

WhatsApp’tan durum güncellemesi için bir sürpriz yenilik daha

Previous article

Kaç kişinin telefon numarası ezberinizde? Muhtemelen çok az… Peki ama neden böyle?

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

More in Teknoloji